Blog | De kracht van video in het theater

nieuwe media

Nieuwe media

Veel theaterliefhebbers hebben er moeite mee: nieuwe media in het theater. Dan hoor je dat theater authentiek moet zijn. Zoals het bedoeld is. Als we terug gaan in de tijd kom je uit bij theater als vertelling. De dichters die in dorpen het belangrijkste nieuws vertelde, een groep acteurs die voor de koning hun verhaal tot leven brachten en het verbeelden van goden. Is het dan echt zo dat nieuwe media en theater geen match kunnen zijn?

Geluid aan

Muziek is in ieder geval niet meer weg te denken. Van harde beats tot prachtige klanken die je op een zwoele avond door je IPhone oortjes laat klinken, het kan allemaal. Onlangs was ik naar ISH – Listen Up en daar is muziek het hoofdelement van de voorstelling. Awesome! Geloof mij, zonder geluid zullen we theater sneller als saai ervaren.

Spannende scènes door het licht

Naast de geluidsmannen of -vrouwen, zitten de mensen van het licht. Hoe kun je ervoor zorgen dat een scène toch net even spannender is? Juist! Met het licht. In het theater wordt veelal gebruik gemaakt van warm (oranje) en koud (blauw) licht, maar er is zoveel meer mogelijk. Kun je het nog voorstellen? Een voorstelling buiten, zonder versterking en zonder lichteffecten? Ik niet..

De kracht van nieuwe media

Deze elementen zijn al helemaal  gewoon in het huidige theater. Het is net zo logisch als de pluche stoelen en het rode gordijn. Waarom is moderne media dan nog een punt van kritiek? Wat is er mis met een videobeeld in de voorstelling, als dit het geheel sterker maakt? Waarschijnlijk hadden ze vroeger ook niet gedacht dat het theater er later zo uit zou zien. De techniek gaat razendsnel en het geeft ons zoveel mogelijkheden. Ik wil hier meer van zien in het theater! Laten we tonen dat we inventief en vernieuwend zijn. Dat theater nu nog toffer is dan ooit tevoren. Ben jij voor?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.